Saskia studeert Osteopathie: “In Nederland is een tekort aan osteopaten”

Voor ze startte met de opleiding Osteopathie werkte Saskia van Leeuwen als manager product development in de kledingbranche. Ze vertelt: “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in gezondheid en het menselijk lichaam. Ik heb bijvoorbeeld mijn diploma Sport massage gehaald. Nadat ik zelf in aanraking met Osteopathie kwam, ben ik erover gaan lezen. En na de open dag was ik helemaal verkocht.” Nu zit Saskia in het vijfde jaar van haar opleiding. Nog een paar jaar en dan kan ze starten met haar eigen praktijk. Daar kijkt ze naar uit. “In Nederland is een tekort aan osteopaten.” En dat is absoluut een kans. “Daardoor heb je hier een grote baanzekerheid.”

Ook de medestudenten van Saskia hebben een uiteenlopende achtergrond qua werk. Daarnaast is er een goede variëteit in leeftijd. “Zo’n diversiteit aan studenten is wel heel leuk. Ongeveer de helft van de klas bestaat uit fysiotherapeuten. De andere helft bestaat uit mensen die de opleiding naast hun baan zijn gaan doen, net als ik,” zegt Saskia.

Veel afwisseling en praktijkdetails

Wat Saskia van de opleiding vindt? “Ik vind het nooit saai, want er is veel afwisseling in de opleiding. Natuurlijk is het naast de praktijklessen ook veel theorie, maar dat wordt wel gebracht met veel praktijkdetails omdat de docenten zelf ook osteopaat zijn. Het is veel anatomie en fysiologie, afgestemd op wat een osteopaat daarmee doet. Ook de praktijklessen zijn divers. En ik dacht dat steeds vier dagen naar school van 9 tot 6 veel zou zijn, maar het valt hartstikke mee. Ook door de goede sfeer. Je werkt veel met je handen. Als osteopaat moet je wel van mensen houden. Je moet het niet erg vinden om mensen aan te raken.”

“Het is geen makkelijke opleiding”

Qua studiebelasting valt het Saskia alles mee. “Het is geen makkelijke opleiding, veel theoretische kennis. Je moet wel echt gedreven zijn. Ik was de eerste jaren van de opleiding zo’n tien uur per week bezig. In het vierde jaar, het praktijkexamenjaar, ben je veel meer aan het oefenen en neemt het wel 15 uur per week in beslag. Om die reden ben ik ook van baan veranderd, om zo meer tijd en focus voor de studie te hebben.”

Meedraaien in de lessen

Voor Saskia besloot om de opleiding te gaan doen, bezocht ze de open dag. “Toen was ik om. Sowieso is het goed om naar de open dag te gaan, want daar zijn medestudenten en docenten aanwezig. Aan hen kun je vragen stellen. En je kunt ook een paar keer meedraaien in de lessen, dat gebeurt regelmatig.”