Het menselijk lichaam voert constant onbeschrijfelijk veel bewegingen uit. De bewegingen die bekend zijn, zijn voornamelijk de willekeurige bewegingen. Deze voeren we bewust uit, zoals het draaien van het hoofd, het opheffen van een arm, bukken etc. Maar er zijn nog vele bewegingen die we ons niet bewust zijn.

We slikken bijvoorbeeld niet alleen wanneer we iets eten of drinken, maar continu wordt het in de mond gevormde speeksel doorgeslikt. Onze oogleden knipperen voortdurend om onze oogappel van vocht te voorzien. De ademhaling behelst ongeveer 20.000 adembewegingen per dag. De hartspier pompt ongeveer 100.000 maal per dag om het bloed door de aderen te vervoeren. De nieren leggen, door de beweging van het middenrif, per dag een totaaltraject van 600 meter af. De ene beweging werkt samen met de andere beweging. De verteringsorganen functioneren in een totale bewegingsketting en de longen kunnen alleen zuurstof opnemen omdat het hart zuurstofarm bloed in de longblaasjes pompt. Zelfs bij het lopen zorgt de beweging van de benen voor een kettingbeweging in de schouders en wervelkolom.

Het basisprincipe van de manuele geneeskunde is dat ziekte / dysfunctie zich uit in een bewegingsverandering en via het bewegingsherstel ook positief te beïnvloeden is. De bewegingsverandering uit zich via het bewegingsapparaat, waarop alle vormen van manuele geneeskunde aangrijpen, en / of via de organen of de schedel, waarop de osteopathie eveneens direct behandelt, de andere vormen beïnvloeden de organen indirect via het bewegingsapparaat. De totale samenhang van alle bewegingen in het lichaam vormt het terrein van de osteopathie. Iedere structuur is voortdurend in beweging en kan alleen op die manier functioneren. De structuur dirigeert de functie, terwijl de functie weer een grote invloed op de vorm van de structuren heeft.

Het verschil tussen osteopathie en andere vormen van manuele geneeskunde is te vinden op www.uitgelootbijgeneeskunde.nl/manuele-geneeskunde

 

Tevredenheidsonderzoek Osteopathie 2017.

De SWOO (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Osteopathie) liet in 2017 onderzoeken hoe tevreden patiënten zijn over de handeling van hun osteopaat. Van de 1.100 respondenten:

  • 88% geeft een rapportcijfer 8 of hoger (28% gaf zelfs een 10)
  • 86% gaf aan dat de behandeling heeft geholpen
  • 48% geeft voor de algemene verbetering van de gezondheid een 7.
  • Slechts 0,7% heeft een klacht over de handeling (1 : 1.000)
  • 97% vindt uitleg over de oorzaken van hun klachten begrijpelijk
  • 90% vindt zich voldoende geïnformeerd.