Beste geïnteresseerde in de osteopathie,

Wat fijn dat osteopathie je nieuwsgierigheid heeft gewekt en dat je interesse hebt voor de opleiding. Binnen de holistische geneeskunde Osteopathie kijken we ánders naar gezondheid. De studie osteopathie is een prachtige ontdekkingstocht in de anatomie van de mens, met een grote nadruk op het waarom van de lichaamsfuncties. Niets zit zomaar in je lichaam, alles heeft een functie. Via onderdelen als embryologie, evolutieleer en fysiologie ontdek je de wonderbaarlijke samenstelling van een menselijk lichaam. We leren je ook nauwgezet alle structuren te voelen, te diagnosticeren en te behandelen.

Een stukje geschiedenis

Het vak Osteopathie bestaat al 150 jaar in de USA. Daar zijn zo’n 50.000 praktiserende osteopaten. College Sutherland werd in 1989 in Nederland opgericht (type II). Nu is het de meest vooraanstaande en ervaren opleiding volgens de standaarden van NRO, WHO, EFFO, CEN en OsEAN. Sinds 2000 bieden we ook onderwijs (type I) aan in deeltijd, waarmee je direct na de middelbare school kunt starten, sinds 2017 ook in voltijds onderwijs (type I).

  • Type I: onderwijs na de middelbare school, incl. medische basiskennis.
  • Type II: onderwijs na een medische vooropleiding.

Ándere geneeskunde

De behandeling binnen Osteopathie is gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van alle weefsels in het lichaam en de vrije stroming door deze weefsels. Als osteopaat geef je vrijheid aan de zelfregulerende krachten van het menselijk lichaam. Zo kan de natuur haar werk doen en kan gezondheid zich in het lichaam manifesteren als een stromend evenwicht. Binnen de Osteopathie onderzoek je alles in het lichaam op beweeglijkheid en geef je weefsels hun originele vrijheid terug om optimaal te functioneren. Zo verhelp je niet alleen klachten, maar draag je ook bij aan de preventie van ziekten.

“Gezondheid door vrijheid, vrijheid door gezondheid” 

Onze leerroutes

College Sutherland heeft drie leerroutes:

  • Voltijds: dit is een opleiding op bachelor-niveau (level-6) van 4 jaar, incl. klinische fase.
  • Deeltijd: dit is een opleiding op bachelor-niveau (;level-6) van 7 jaar, incl. het laatste klinisch jaar.
  • Verkorte deeltijd: dit is een opleiding met vrijstellingen voor iedereen met een (para)medische vooropleiding.

De tijdsinvestering in de opleiding lijkt misschien lang, maar de studie voor een serieus beroep vraagt veel kennis en vaardigheden. Vergelijk het leren van braille: iedereen kan het alfabet leren, maar een boek lezen vraagt veel tijd en oefening.

De studie is een ontdekkingsreis. Door de natuur, de evolutie, de embryologie, de anatomie en niet te vergeten door jezelf. We behandelen patiënten, maar ook studenten als een eenheid, meer dan de som der delen.

Europese samenwerking

Als president van the Osteopathic European Academic Network (OsEAN) werk ik mee aan de Europese samenwerking en kwaliteitsstandaarden. We delen alle kennis uit ons wetenschappelijk en didactisch netwerk met veel andere scholen in Europa en onze uitwisselingsprogramma’s zijn een grote verrijking van de studie. Onze opleiding passeert alle onderwijs audits met vlag en wimpel en onze examens voldoen aan alle internationale normen. We zijn trots op ons slagingspercentage van 95% de afgelopen 20 jaar.

Je eigen praktijk

De opleiding is een grondige voorbereiding op de uitoefening van een prachtig vak. Het is niet gemakkelijk, maar wel uiterst fascinerend en biologerend. Na de opleiding volgt de stap naar het voeren van je eigen praktijk, waarin al onze afgestudeerden ook slagen. Dat doe je niet zomaar, natuurlijk helpen we je ook hierbij goed op weg. Ook starten er steeds meer groepspraktijken in Nederland, met samenwerking en integratie. De investering verdien je gemakkelijk terug; de financiële investering in het algemeen binnen drie – vijf jaar; de tijdsinvestering betaald zich uit in kennis, kundigheid en passie.

Wil jij dit mooie vak in de toekomst ook uitoefenen? Schrijf je dan nu in voor één van onze opleidingen. Klik hier om het inschrijfformulier in te vullen.

Ik ontmoet je graag binnenkort op onze school.

Met vriendelijke groeten,

Robert Muts D.O. / D.M. / MSC

Director College of Osteopathy Sutherland Amsterdam
President Osteopathic European Academic Network