Geschiedenis College-Sutherland

Osteopathie is 150 jaar gelden in Amerika ontstaan en in 1957 op het Europese continent terecht gekomen. In 1963 ontstond het Instituut William Gardner Sutherland (IWGS) in Parijs die zich verspreidde naar Lissabon, Namen, Antwerpen om vandaaruit zich in 1987 ook in Nederland te vestigen.
In 1995 is de dagelijkse leiding van College voor Osteopathie Sutherland Amsterdam, zoals het inmiddels heet (kortweg College Sutherland of COSA), in handen gekomen van Robert Muts D.O. De opleiding is onder het gezag van een stichting (Saiga) gekomen en in de loop der jaren is een hecht Nederlands talig docententeam ontstaan. Het team houdt zich bezig met het curriculum van de opleiding en hecht veel waarde aan het concept van de osteopathie en haar toepassing op het totale menselijk functioneren.
Daarnaast werkt het team dagelijks aan de wetenschappelijk ontwikkeling in het beroep.
Ook pedagogiek en didactiek staan hoog in het vaandel omdat CS de persoonlijke ontwikkeling van de student tot osteopaat hoog in het vaandel heeft “Je leert aan CS de osteopathie, maar meer nog leer je osteopaat te worden”.


Speerpunten van CS-Nederland zijn:

  • Onderwijs in het totale concept van de osteopathie en in osteopathisch denken.
  • Continue integratie van de verschillende deelgebieden binnen het geneeskundig onderwijs.
  • Eigen kliniek waar de osteopathie in de praktijk gebracht wordt en wat de belangrijkste leeromgeving vormt om het geleerde praktisch om te zetten.
  • Begrijpelijke anatomie door de zienswijze vanuit de embryologie.
  • Verdergaande ontwikkelingen van de osteopathie in het viscerale bereik (inwendige organen)
  • Persoonlijke aandacht en begeleiding en geen ‘machtig instituut’ met studenten als nummers.