College Sutherland: dé Europees erkende opleiding in Nederland

Wat is osteopathie?

Het menselijk lichaam is continu in beweging. Sommige bewegingen zijn willekeurig en die voeren we dan ook bewust uit. Hierbij kun je denken aan het optillen van je arm of het draaien van je hoofd. Maar er zijn ook veel bewegingen die we onbewust maken. We slikken bijvoorbeeld niet alleen wanneer we eten of drinken, maar continu. Onze oogleden knipperen voortdurend en we maken zo’n 20.000 ademhalingsbewegingen per dag. Om nog niet eens te spreken van alle bewegingen in en rondom onze organen.

De ene beweging in ons lichaam werkt samen met de andere beweging. Onze verteringsorganen functioneren in een totale bewegingsketting en de longen kunnen alleen zuurstof opnemen omdat het hart zuurstofarm bloed in de longblaasjes pompt. Zelfs bij het lopen zorgt de beweging van onze benen voor een kettingbeweging in onze schouders en wervelkolom.

Het basisprincipe van osteopathie

Het basisprincipe van de manuele geneeskunde waar osteopathie deel van uitmaakt, is dat de ziekte of disfunctie in het lichaam zich uit in een bewegingsverandering. Deze bewegingsverandering is via bewegingsherstel positief te beïnvloeden. De totale samenhang van alle bewegingen in het lichaam vormt het terrein van de osteopathie.

Osteopathie draait om een integrale benadering van het lichaam. Binnen deze vorm van geneeskunde zien we klachten en symptomen in samenhang met het hele lichaam. Een osteopaat kent de systeemlogica van het menselijk lichaam, dankzij sterke anatomische en fysiologische kennis.

Wat leer je bij de studie Osteopathie?

De studie osteopathie is een prachtige ontdekkingstocht in de anatomie van de mens. Je leert kijken naar het waarom van een functie, want alles in het lichaam heeft een functie. Door thema’s als embryologie, evolutieleer en fysiologie ontdek je de wonderbaarlijke samenstelling van het menselijk lichaam. Ook leer je nauwgezet alle structuren voelen, diagnosticeren en behandelen.

Wat kun je met de studie doen?

De opleiding bereid je grondig voor op de uitoefening van een prachtig vak. Na de opleiding volgt de stap naar je eigen praktijk. Hierin slagen al onze afgestudeerden én hierbij helpen we je goed op weg. Zo kun je de eerste jaren praktijk voeren in ons Integraal Medisch Centrum. Je krijgt de kans om gebruik te maken van gunstige regelingen, ons netwerk én onze jarenlange ervaring in het voeren van een eigen praktijk.

Waarom studeren aan College Sutherland?

College Sutherland bestaat sinds 1986 in Nederland. Onze opleiding is erkend voor het Nederlands Register van Osteopathie (NRO) en daarmee van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). Ook zijn we de meest vooraanstaande opleiding volgens de standaarden van het WHO, EFO, FORE en OsEAN.

Vanaf het jaar 2000 bieden we ook deeltijdonderwijs (Type-I) aan, wat je direct na de middelbare school kunt volgen. We kennen drie leerroutes:

  • Voltijd (Type-I): 4 jaar Bachelor-niveau en kliniek
  • Deeltijd (Type-I): 7 jaar Bachelor-niveau en kliniek
  • Verkorte deeltijd (Type-II): vrijstellingen voor studenten met een (para)medische vooropleiding

Als president van ‘the Osteopathic European Academic Network’ (OsEAN) werkt directeur van de opleidingen Robert Muts mee aan de Europese samenwerking en kwaliteitsstandaarden. We delen alle kennis (wetenschappelijk en didactisch) veel met andere scholen en onze exchange programma’s zijn een grote verrijking van de studie. Alle onderwijs audits passeren we met vlag en wimpel en onze examens voldoen aan alle Europese normen. We zijn dan ook erg trots op ons slagingspercentage van 93% van de afgelopen 15 jaar.

Students Exchange programma

Wil je reizen, buitenlandse steden bezoeken en nieuwe mensen ontmoeten? Praat je graag met andere studenten over osteopathie? En ben je nieuwsgierig naar hoe ze in verschillende landen en op verschillende scholen lesgeven over osteopathie?

Combineer deze dingen dan in een prachtige ervaring door ons students exchange programma. Hierbij bezoek je een week lang een andere school in een land naar keuze. Wil je hier meer over weten? Kom dan vooral langs op de open dag.

Is de opleiding Osteopathie iets voor jou?

 Herken jij je in één van de volgende dingen:

  • Heb jij altijd al willen weten hoe osteopathie werkt?
  • Ben je nieuwsgierig of het bij je past?
  • Of wéét je gewoon dat je het wilt leren?
  • Wil jij anders kijken naar gezondheid?
  • Lijkt een manuele therapie iets voor jou?
  • Wil je studeren aan een kleinschalige opleiding?

Als je op één of meer van de bovenstaande dingen voor jou geldt, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Kom langs op de open dag Osteopathie en ontdek of de opleiding iets voor je is.

Kom naar de voorlichtingsdag

Regelmatig organiseren we voorlichtingsdagen. Hier geven we korte demonstratielessen, om je een indruk te geven van het niveau van de lessen. Ook vertellen we je meer over de inhoud van het beroep osteopaat en kun je vragen stellen aan docenten en studenten.

Hoe verloopt de open dag?

We beginnen de open dag van Osteopathie met een uiteenzetting over het vak. Daarna geven we demonstraties in verschillende behandelkamers. Vervolgens krijg je een uitleg over beide opleidingen: de voltijd- en deeltijdopleiding. Je krijgt volop de mogelijkheid om vragen te stellen. Speciaal voor jou zijn docenten, studenten en directie aanwezig om je van antwoord te voorzien.

In verband met het aansluitende programma verzoeken we je om op tijd aanwezig te zijn. De open dag vindt plaats op de Contactweg 145, 1014 BJ Amsterdam.

Bekijk ook deze sfeerimpressie van de open dag in juli 2020.

Aanmelden voor de open dag

Kom ook langs en meld je aan.

Meld je nu aan