Middenrifbreuk II

middenrifbreuk osteopathiePatiënt, 36 jaar jong, komt op consult wegens maagzuur, opgeblazen gevoel, misselijkheid en kortademigheid. De klachten zijn 17 jaar geleden begonnen. Liggen, koffie, knoflook, alcohol of gaan bewegen na het eten verergeren de klachten. Op zijn 20e is een maagbreuk geconstateerd, waarna maagzuurremmers zijn voorgeschreven. Met 28 jaar is de maagbreuk endoscopisch (van binnenuit) geopereerd, zonder resultaat, maar feitelijk meer klachten.

Het onderzoek bracht een typisch osteopathische samenhang van factoren aan het licht:

  • Een laagstand van de rechter nier in een 3e graads ptose (osteo-term)
  • Hierdoor een forse scheeftand van de lever in kanteling naar rechts.
  • De lever is verbonden aan de slokdarm (lig. Triangulare sinister); de scheefstand veroorzaak een tractie
  • De tractie en de laagstand van het middenrif zijn oorzakelijk voor de maagbreuk.
  • Resulterend in een versterkte lordose (kromming van de wervelkolom)

Na drie behandelingen zijn de klachten verdwenen; het littekenweefsel van de operatie in 2008 vraagt echter een tweejaarlijkse (preventieve) behandeling. Deze casus toont de complexiteit van factoren bij het ontstaan van klachten (multicausaal) en de noodzaak van een totale kijk in onderzoek en behandeling.