Frozen II

Man van 43 jaar met schouderklachten rechts, klassiek beschreven als ‘frozen schoulder’ (capsulitis adhaesiva, vergelijk vorige casus). Deze patiënt had reeds 2,5 jaar last. De osteopathische zoektocht naar genezing kwam uit bij de linker bekkenregio. Wellicht voor de lezer onlogisch dat een linker bekken en rechterschouder zou kunnen beïnvloeden, maar bedenk maar eens hoe je loopt; De armen bewegen gekruist ten opzichte van de benen, bij het lopen. Hoewel er talloze verklaringen zijn te vinden.

Behandeling van o.a. de diepe kaders van de endeldarm hadden direct effect op het perineum (bekkenbodem) en de rechter schouder. Na 3 maanden was niet alleen de rechter schouder hersteld, maar waren tevens de, niet eerder genoemde prostaatklachten verminderd. Deze klachten had de patiënt uiteraard nooit met de schouder in verband gebracht. Dat hoeft ook niet, laat dat maar aan de holistische kijk van de osteopaat over.