Frozen

Man van 56 jaar met schouderklachten rechts, klassiek beschreven als ‘frozen schoulder’ (capsulitis adhaesiva). Het gewrichtskapsel is verdikt, stijf en verkort. Hierdoor is de beweeglijkheid van de kop ten opzichte van de kom (ernstig) verminderd. De bovenarm kan dan alleen nog een beetje bewogen worden door het schouderblad te bewegen. Meestal herstelt een frozen shoulder vanzelf in een periode van 1 tot 3 jaar, zo wordt het beschreven. Deze patiënt had reeds 1,5 jaar last. Osteopathisch gezien begint nu een zoektocht, niet naar de oorzaak, dat is veelal een trauma of overbelasting. Maar een zoektocht naar waarom het niet geneest, ofwel waarom het zo lang duurt.

In dit geval een fixatie van het laatste deel van het dunne-darm-pakket, rechts naast de navel. Behandeling en bevrijding van dit pakket leverde direct resultaat in de beweeglijkheid van het schoudergewricht en volledig herstel in drie weken. Met andere woorden: de genezing wil meestal wel, maar vaak zijn er andere belemmeringen voor het genezingsproces. Dat vraag een totale kijk, zoals de osteopaat dat doet. Nu was het dunne darm, bij een ander is het wat anders. Dat vraagt holistisch kijken.
Een gelukkig en beweeglijk nieuwjaar.