Heupartrose II

Patiënte met heupklachten sinds 16 jaar, uitstralend naar de liezen. Reuma en bursitis werden na testen uitgesloten. Bij een latere röntgenopname bleek de rechter heup een lichte artrose te vertonen. Via een ‘voorste benadering’ is er een nieuwe heup geplaatst (Total Hip), circa 6 jaar geleden. De beweeglijkheid van het heupgewricht zelf (Coxofemoraal) is bij testen direct na de operatie en ook nu goed. Patiënte blijft echter dezelfde blokkade in de beweeglijkheid van haar rechterbeen voelen. Qua lopen, sporten en bewegen, wordt de klacht gelijk aan vóór de operatie ervaren.

Osteopathisch onderzoek liet meer dysfuncties zien, zoals de dikke darm, de blaas, het SI-gewricht (heiligbeen) en de voet. Zonder in een kip-ei discussie te verzanden, mogen we concluderen dat een ogenschijnlijk zichtbaar probleem (heupartrose), niet altijd de verklaring voor de klachten is.