Heupartrose IV

Heuppijn ouderenMan van 60 jaar, al 20 jaar geleden artrose aan zijn heup geconstateerd, en daarvan kreeg hij langzaamaan steeds meer last. Veel krampen en winderigheid in de buik. Steeds vaker meerdere keren op een dag aandrang tot ontlasting. Echter geen diarree. Het laatste jaar soms wat last van kortademigheid of onrustig hart (kloppingen). Volgens de huisarts kan het een indirect gevolg zijn van een operatie voor prostaat kanker (extirpatie, zenuwen gespaard 2009).

De valkuil in dit geval is, dat we snel de prostaatoperatie als oorzaak aanwijzen voor de klachten. Onderzoek toonde een endorotatie van de heup rechts 10o en links 0o. Fixatie sigmoid, caecum, duodenum en hartrotatie. De gevonden dysfuncties verklaren alle genoemde klachten en hebben waarschijnlijk ook geleid tot de ontaarding van de prostaat. Na 2 behandelingen is de buik okay, zijn de hartkloppingen weg en is de endorotatie van de heup vermeerderd tot rechts 20o en links 15o, met veel meer kracht en minder klachten. Nu is het een kwestie van bewegen en tijd.