Beklemming of beclaiming

Hartritmestoornissen osteopathiePatiënt 55 jaar komt met hartritmestoornissen. Deze zijn dagelijks aanwezig, opvallend is dat lig op de linkerzijde meer klachten geeft dan op de rechterzijde. Dat is reeds een aanwijzing voor een mechanisch probleem. Onderzoek leverde een aantal fixaties ter hoogte van het borstbeen en de wervelkolom.

Het pericard (hartzakje) is het buitenste vlies van het hart, vrijheid van het pericard verschaft het hart zijn mogelijkheid tot pompen, zoals het 36 miljoen keer per jaar moet doen. Beklemming geeft beperking met stoornissen in het vrije pompen tot gevolg. Stop maar een bezemsteel in de linkerpijp van je joggingbroek en probeer eens te joggen, dat leidt logischerwijs tot klachten.

Ondanks dat de patiënt van zijn klachten af was, mocht hij niet stoppen met de medicatie van de cardioloog; statine, ß-blokker en bloedverdunner. Hij claimde de vooruitgang bij de patiënt aan de medicatie, die echter al 3 jaar zonder resultaat geslikt werden.