Litteken aan de wand

Kramp maag osteopathiePatiënt van 35 jaar komt in 2015 met klacht over krampen in de maag. Opvallend is een litteken vlak onder het borstbeen. Daar was ooit als kind van 8 jaar een stoelpoot binnen gedrongen, door een ongelukkige val. De toenmalige wond was gehecht en feitelijk was er geen probleem, tot de leeftijd van 14 jaar. Toen begonnen de maagzuurklachten en patiënt heeft 20 jaar maagzuurremmers geslikt.

Drie behandelingen deden de krampen en het nog steeds aanwezige maagzuur verminderen, zodat met de medicatie kon worden gestopt. Drie jaar later begint de plek weer te trekken, met licht maagklachten. Bij onderzoek bleek het litteken weer vaster en meer gefixeerd aan de maag. Eén behandeling was voldoende, maar zal toch in de toekomst ca. één keer per jaar behandeld moeten worden. Als je met één osteopathische behandeling per jaar, zowel de maagzuurremmers en de krampen kan voorkómen is dat meer dan de moeite waard.

Littekens hebben de neiging zich te fixeren, met allerlei klachten als gevolg. Trekken, krampen, jeuk, gek gevoel bij weersveranderingen zijn tekenen aan de wand, dat het litteken weer klachten kan veroorzaken.