Vernauwing of vernauwde blik

Kanaalstenose osteopathiePatiënt, 57 jaar, met de diagnose kanaalstenose (vernauwing wervelkanaal voor de uittredende zenuw) L5 rechts.
Klachten: Rugpijn rechts onder, soms (`s nachts) zenuwpijn rechter been, ‘s ochtends vaak ongecontroleerde bewegingen rechter been, sta minder stabiel en soms verstoring van de motoriek. Klacht bestaat eigenlijk al enkele jaren, maar verergerd sinds enige maanden. Als oorzaak geeft patiënt aan een val van enkele jaren geleden, precies op de pijnlijke plek van de rug.

Onderzoek: bekkenscheefstand, met beenlengte verschil van 2 cm, heiligbeen-rotatie, een forse L5 rotatie en instabiliteit van de rechterknie. Dit alles weer veroorzaakt door een probleem in het begin van de dikke darm. De knie was reeds vier keer geopereerd aan meniscus en kruisband. De diagnose kanaalstenose mag misschien waar zijn, als er alleen naar het symptoom wordt gekeken. De oorzaken liggen in een beenlengte-verschil, de bekkenscheefstand en de dikke darm. Wanneer de oorzaken niet worden verholpen, kunnen dure operaties noodzakelijk zijn. Het wél behandelen van de oorzaken deed de stenose in een jaar tijd verdwijnen, maar dan moeten we wel verder kijken dan de rug of het kanaal lang is.