Ruimte voor zwangerschap

Zwangerschap rugklachten osteopathiePatiënte komt met rugklachten in de vierde maand van de zwangerschap. Opvallend is de omvang van de buik, eerder passend bij een achtste maand zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap ‘moeten’ organen ruimte geven aan de baarmoeder en het kind om te kunnen groeien. Wordt die ruimte te weinig gegeven, dan kan de baarmoeder nog slechts naar voren uitgroeien, met als gevolg een sterke trek aan de wervelkolom, het bekken en het heiligbeen. De spieren van de wervelkolom proberen deze trek te compenseren met rugklachten tot gevolg.

De baby lag alleen aan de rechterkant van de baarmoeder en patiënte stond voorovergebogen. Behandeling van alle omliggende organen gaf direct ruimte aan zowel moeder en kind. Moeder stond rechtop, de buik nam normale proporties aan en de baby ging direct anders ‘liggen’. Daar zit de essentie van de osteopathie: ruimte geven voor natuurlijke processen, zowel bij ziekte als bij gezondheid.