Vliezen die verliezen

Scoliose en ostseopathiePatiënte van 70 jaar, pijn bij rechter schouderblad en rechter ribbenkast, zenuwpijn/uitstraling naar nek en borstwervels. Lichte hoge scoliose (kromming wervelkolom), met fixaties.

In tegenstelling van wat men zou denken is de rug niet de oorzaak, maar het longvlies (pleura). Patiënte heeft 14 jaar geleden een spontane pneumothorax (dichtgeklapte long). De toenmalig ingebrachte drain heeft een fors litteken veroorzaakt in beide rechter longvliezen, met een verkleving tot gevolg. Tijdens de behandeling voelde de patiënt ‘vloeistof stromen’ en alle klachten verdwenen, evenals de scoliose. Weer een duidelijk voorbeeld dat het lichaam een biologische eenheid is, waar alle systemen op elkaar inwerken. De verkleving zal terug klachten veroorzaken, zodat een twee keer per jaar een behandeling nodig zal zijn (schatting).