Scoliose

Scoliose en osteopathiePatiënte, 8 jaar, rugklachten, buikklachten, krampen, verstopping en ongelukjes bij plassen. Zij is bekend met een aangeboren scoliose (kromming wervelkolom).

De wervelkolom groeit bij een embryo nadat de darmen hun plek hebben ingenomen. Met andere woorden de oriëntatie van de organen zijn bepalend voor de vorm van de wervelkolom. Andersom kan een ver gevorderde scoliose organen in hun functie belemmeren. Reden te meer dus om naar het totaal te kijken en het totaal te behandelen en wel levenslang; voorkomen is vele malen beter dan genezen.

Bij deze dame is de darm behandeld en de voeding aangepast, zowel de buikklachten als de rugklachten zijn verdwenen. De scoliose wordt twee maal per jaar mobiel gehouden; het hoeft niet recht te zijn, maar het moet wel kunnen bewegen en problemen dienen voorkomen te worden.