Dag van de osteopathie

Inspirerende 2-daagse lezing van Christian Hartmann over de geschiedenis van de geneeskunde en de geschiedenis van de osteopathie in het bijzonder. Tevens bijzonder om vast te mogen stellen dat we als school in Amsterdam dicht bij de bron zijn gebleven in niet-reductionistisch redeneren in de wat scherpere variant van Still’s uitspraak:

FIND IT, zoek de dysfuncties die tot de klachten geleid hebben;

FREE IT, breng te belemmerende dysfuncties weer in vrijheid van beweging;

LEAVE IT ALONE, laat de gezondheid zelf de klachten oplossen; AND LET NATURE DO ITS WORK.

NACHT VAN DE OSTEOPATHIE

Mooie en inspirerende avond doorgebracht met collega’s, discussiërend over de toekomst van het beroep Osteopathie in de Schreierstoren van Amsterdam. Met name de keuze tussen holisme en reductionisme was onderwerp van gesprek ofwel welke plaats willen we in het landschap van de gezondheidszorg.