Bekkenscheefstand en verder

Patiënte, 33 jaar, sinds aantal jaren rugklachten met uitstraling in het linker been en hoofdpijn vanuit de nek. De laatste 3 jaar verergeren de klachten, tijdens de zwangerschap nagenoeg geen klachten.

Dit beeld zien wij vaker: een bekkenscheefstand door het samenspel van organen en de ‘darmbeenderen’ (bekken). De bekkenscheefstand trekt de lage rugwervels krom, wat automatisch door spieren gecorrigeerd wordt, waaronder de M. Piriformis, met uitstralingen in het been tot gevolg. Ter compensatie van de lage rugwervels, compenseren ook de nekspieren voor een rechtopstaande houding, met gevolgen voor de doorbloeding en zenuwvoorziening naar het hoofd. Tijdens de zwangerschap zorgen zowel de veranderde positie van baarmoeder en organen, als ook de verhoogde elasticiteit van banden voor minder noodzaak voor compensatie door spieren en dus minder klachten.