Anders kijken naar symptomen

Vrouw, 65 jaar, totale borstamputatie rechts. Sindsdien heup & bekken klachten. Gevoel continue een stomp in de maag te krijgen. Pijn tussen de schouderbladen. Onderzoek wees op een shift-scheefstand van de thorax (borstkas), veroorzaakt door het littekenweefsel van de amputatie. De maag komt in de verdrukking en kan niet meer vrijuit het voedsel kneden. De spieren van de wervelkolom proberen, hoog bij de schouders, de scheefstand tegen te gaan, met pijn als gevolg, hetzelfde geldt voor het bekken.

Deze patiënte is bij de internist geweest voor de maag, met niet-helpende medicatie als gevolg. Zij kwam bij de fysiotherapeut voor de schouders, bij de manueel therapeut voor de rug. Twee behandelingen osteopathie waren voldoende, gevolgd door een halfjaarlijkse onderhoud. De eerstelijnsgezondheidszorg is vaak een wirwar van aparte lijnen.