Ánders kijken: middenrifbreuk

Patiënte van 57 jaar komt met maagklachten in de praktijk. Omdat patiënte in het verleden bekend was met overtollige lucht in de maag, dacht zij in eerste instantie aan een tijdelijke opvlamming van dit oude probleem. Regulier onderzoek toonde een middenrifbreuk (Hiatus Hernia). Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm doorheen loopt van borstholte naar buikholte.

Als de opening tussen borst- en buikholte wat wijder is dan normaal wordt dat een middenrifbreuk genoemd. Officieel wordt de naam ‘middenrifbreuk’ (Latijn: hernia diafragmatica) alleen gebruikt als de aandoening aangeboren is. Als de diagnose op latere leeftijd wordt gesteld wordt het een ‘hiatus hernia’ genoemd.

Een middenrifbreuk geeft zelf geen klachten. Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. De maag hoort normaal gesproken in de buikholte te liggen. Bij mensen met een middenrifbreuk kan een deel van de maag omhoog komen. De overgang van de slokdarm naar de maag komt dan in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte. De maaginhoud kan dan gemakkelijk omhoog stromen in de slokdarm, dit noemen we ‘reflux’ (brandend maagzuur).

Maagsap bevat onder andere zoutzuur; een erg agressief zuur. De maagwand is bestand tegen dit agressieve zuur omdat de maag bekleed is met een dikke slijmvlieslaag. De slokdarm heeft zo’n dikke beschermlaag niet. Regulier wordt dit behandeld met maagzuurremmers, met gevolgen voor de vertering, of in ernstige gevallen een operatie.

Na een intensieve osteopathische behandeling van de diverse factoren die een rol hebben gespeeld bij deze Hiatus Hernia, was patiënte na 3 maanden klachtenvrij. Osteopathie behandeld niet zozeer de hernia zelf, maar de omliggende structuren, waardoor de druk op de hernia afneemt. Patiënte blijft, vanwege de breuk onder periodieke behandeling.