Ánders kijken naar de darm

Man van 32 jaar, rugklachten sinds een operatie aan een blindedarmontsteking. Pijnlijke onderrug met uitstraling af en toe in het rechter been, wanneer het erger wordt. De klachten zijn onder controle met regelmatig chiropractie, fysiotherapie en personal training, maar ze zijn niet weg.

Onderzoek wees op forse verklevingen in het blindedarmgebied, waarschijnlijk al van voor de ontsteking. Behandeling van de verklevingen zijn direct voelbaar in het been. De darmen hangen met vliezen aan de wervelkolom en liggen op de zenuwen naar het been. De vliezen kunnen de werking van de darmen belemmeren, met ontstekingen tot gevolg. Ontstekingen kunnen de vliezen doen verkleven en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Vier behandelingen verder, met gezond bewegen (fietsen en joggen) en een halfjaarlijkse behandeling zijn de klachten al 4 jaar verdwenen.