Overstrekken en voorkeurshouding

Kind van 4 maanden, op consult wegens voorkeurshouding naar rechts, overstrekken. Buikslaper, rolt nog niet om. Borstvoeding veroorzaakt verstopping, ontlasting om de week. In verband met een stuitligging sinds week 27 is er een sectio caesarea toegepast. Overstrekken bij baby’s betekent het voortdurend aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje. Het babylijfje is strak en gespannen. In het bedje wordt het hoofdje constant naar achteren geduwd waardoor sneller een plat hoofdje ontstaat. De spieren in de rug, nek en bij het hoofd zijn strak gespannen. De armpjes blijven gestrekt en vaak zijn de handjes tot vuistjes gebald. Overstrekken zorgt voor onrust, overmatig huilen en baby’s slapen onrustig of slecht. Overstrekken staat een positieve ontwikkeling in de weg. Baby’s, die overstrekken, kunnen achter gaan lopen in hun ontwikkeling.
De eerste twee behandelingen waren gericht op de dysfuncties van Caecum, Ileum (darmen) en de hersenvliezen (RTM). Bij het derde consult bleek de ontlasting iedere dag aanwezig, was overstrekken nog licht te zien. Omrollen ging goed, maar alle bewegingen werden in overdreven mate uitgevoerd. Dit werd door de ouders uitgelegd als ‘een druk kind’. De ossificatiekernen van het os occipitale (achterhoofdsbot) werden behandeld, aangezien deze zich niet synchroon ontwikkelenden. Gisteren (ze is nu 1 jaar) was zij weer op consult en toonde een normale ontwikkeling in motoriek en sensoriek. Het advies is om de ontwikkeling in de gaten te houden, omdat bij een groeispurt het probleem weer terug kan komen.