Verzakkingsklachten

Vrouw 44 jaar, sinds haar zwangerschappen (1998 en 2000) extreme vermoeidheid, opgezette lymfeklieren in de hals, premenstrueel syndroom, nekklachten, tintelende armen, loodzware benen, recidiverende blaasontstekingen en buikklachten. Patiënte is bekend met een lactose-intolerantie sinds 1990. Laboratorium, echoscopie en ECG lieten geen afwijkingen zien, met als conclusie niet-organische pathologie.
Onderzoek leverde dysfunctie van de linker clavicula, atlas (C0-C1), hepato- en gastroptose, nierloge in 2e graads ptose, fixatie jejunum en ileum (dunne darm), torsi links SSB. Vrijwel alles functioneerde in interne rotatie. Na behandeling van de verschillende systemen, leken de klachten af te nemen, totdat patiente extreme klachten kreeg na ‘zwaar’ tillen. Bij nader onderzoek bleek de uterus in forse retroversie en 3e graadsptose (achterover gekanteld en verzakt) te zijn. Na de nodige voorbereidende technieken is de uterus door een vrouwelijke collega behandeld en zijn vrijwel alle eerstgenoemde klachten verdwenen. Wel blijft mevrouw haar bekkenbodemspieren trainen en blijft zij onder controle, want de kans op een recidief is groot.
Baarmoederverzakkingen komen vaak voor, vooral na kunstmatige verlossingen, 11% dient geopereerd te worden. De klachten zijn zeer verspreid en individueel, van drukgevoelens in de onderbuik, tot incontinentie, aambeien, infecties, menstruatiestoornissen en rugklachten. Onderzoek Clinic Randomized Trial CRT) naar osteopathische behandeling levert een significante verbetering op van ruim 60% evenals een verbetering van de bijkomende klachten en de levenskwaliteit (SF-36).