De andere zwangerschap

Een vrouw van 72 jaar komt met buikklachten na een blaasontsteking van een jaar geleden. De pijn is wisselend van aard, dan links in de buik, dan weer rechts, dan boven, dan onder. Tevens bestaat er duizeligheid, licht in het hoofd. Het verleden vertelt  een hersenschudding met 20 jaar, 3 probleemloze zwangerschappen, een appendicitis met 62 jaar en vorig jaar een cystitis. Onderzoek leverde een verzakking van de inwendige organen met aanklevingen van de dunne en dikke darm aan de organen van het kleine bekken. In vaktermen: adhesies van peritoneale structuren en peritoneum pariëtale inferior met de vliezen en ligamenten in de pelvis minor.
In het eerste consult zijn deze structuren behandeld, gericht op het opheffen van de verzakking en het verbeteren van de mobiliteit. Tevens is een zwangerschapsgordel aanbevolen, een sluitband voor steun van de buik. Enige hilariteit om als 72 jarige in de prenatal-winkel naar een zwangerschapsband te vragen, die overigens alleen online te bestellen is.
Bij het tweede consult, waren de klachten verdwenen en is besloten de sluitband een half jaar te dragen. In die tijd hebben de peritoneale structuren de gelegenheid om in de gewonnen vrije mobiliteit een functionelere positie in te nemen. Over een half jaar volgt een controle.