Stressincontinentie:

door stress of stress door…

Regelmatig raadplegen vrouwen osteopaten Met incontinentieklachten. Normaliter wordt de druk gelijk verdeeld over de blaas en de plasbuis. Urineverlies treedt vaker op wanneer een deel van de inhoud van het kleine bekken verzakt is. In die gevallen leidt stress (hoesten, niesen, springen, tillen, etc.) tot een verhoogde druk, waarbij urineverlies optreedt. Regelmatig is hierbij een moeizame bevalling aan vooraf gegaan. Regulier wordt overgegaan medicatie (voor zover aangewezen) en oefentherapie van de bekkenbodemspieren. Wanneer geen van beide helpen, wordt overgegaan tot chirurgisch ingrijpen.
Osteopathisch wordt gekeken naar afwijkingen in ligging en mobiliteit. De blaas wordt normaal ondersteund door bindweefsel links en rechts van de blaas, daarnaast wordt de blaas op zijn plaats gehouden door drukfenomenen in het kleine bekken en in de buik. Fixaties van de botstructuren (bekken en wervelkolom), tonusverandering van de bekkenbodem en veranderde drukfenomenen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Stijgende oorzaak-gevolg-ketens vanuit de benen en dalende ketens vanuit de wervelkolom zullen in de behandeling mee genomen moeten worden.
Wanneer de blaas zijn normale bewegingsvrijheid terug kan winnen, hersteld ook de stressincontinentie. In het algemeen zijn dergelijke de klachten van de stressincontinentie zeer goed osteopathisch te behandelen, met blijvende resultaten. En dat zonder de stress van verbanden, oefeningen of chirurgische ingrepen. Ook hierbij geldt dat het lichaam zeer goed in staat is zichzelf te herstellen. Het vraagt slechts een ervaren hulp, begeleidt door een brede blik.