Spuugbaby: Reflux of reflex?

“Onze dochter is nu 16 weken oud en spuugt heel veel, een paar keer bij huisarts en kinderarts geweest, maar zonder resultaat. Onze dochter spuugt veel, meteen na de fles tot een paar uur na de fles of wel de hele dag door. In de wachtkamer van de kinderarts  hoorde ik onze dochter bijna stikken in wat omhoog kwam. Ze liep rood aan, ze blies bellen en ze kreeg bijna geen lucht meer. Naar huis gestuurd met medicijnen voor reflux. Dat ging even beter maar al snel was het precies hetzelfde.”
Als een baby veel spuugt, projectiel-braakt of last heeft van reflux, is dat meestal een teken dat de ingang / uitgang van de maag (nog) niet goed sluit. Bij darmkrampjes opent de maaguitgang en de overgang van de dunne naar de dikke darm, hierin kunnen verstoringen zitten.
Let wel een baby is bij de geboorte nog niet af! Vele organen, orgaansystemen hebben nog veel te ontwikkelen, op elkaar af te stemmen, te groeien, etc. Sommige organen zijn hierbij niet vrij in hun beweging, sommige reflexen werken nog niet optimaal. Een maag kan als reflex de voeding teruggeven. De positieve werking van het toevoegen aan de (moeder)melk van rijstebloem, johannesbroodboompitmeel of andere granen is niet bewezen, maar zou wel kunnen helpen. Over het algemeen is het voor baby’s die last van het spugen of van reflux hebben fijn om vaak kleine porties te drinken. Er is dan minder druk in hun maagje waardoor de neiging om te spugen minder groot is, en het drinken zelf verzacht de pijn.
Raadzaam is het kind te laten controleren door een osteopaat. Osteopathie is een zachte methode om te voelen of organen hun volledige bewegingsvrijheid hebben om zich verder te kunnen ontwikkelen. Een geoefende osteopaat kan prima met de fijngevoeligheid van een baby werken en bijvoorbeeld de glijvlakken van het maagje verbeteren, waardoor de sluitmechanismen weer optimaal kunnen werken. De natuur maakt geen fouten, maar heeft af en toe een helpende (osteopathische) hand nodig.