Whiplash: verder kijken dan de nek

​Patiënt 35 jaar kwam 3 dagen na een auto-ongeluk op consult. Het ongeluk was een kettingbotsing op de snelweg. Klachten: ernstig zeurende hoofdpijn, spierpijn in de nek, misselijkheid, duizeligheid, leeg gevoel in het hoofd. Vroeger had deze patiënt veel gesport met in Aziatische vechtsporten, hetgeen ook bleek uit stevige nekspieren. Onderzoek leverde dysfuncties ter hoogte van het occiput (achterhoofd bot), C1 en C2 (de eerste twee halswervels), het mediastinum (de borstkasholte) tot-en-met het middenrif en verder tot in het bekken.
Dat is ook wat we vaker zien bij dergelijke traumata, vaak bestonden er reeds een aantal dysfuncties, waar men ofwel aan gewent was ofwel te weinig klachten veroorzaakten om op te merken. Wanneer bovenop de bestaande dysfunctie een trauma komt, zijn de klachten des te erger. Het trauma is natuurlijk wezenlijk, maar in dit geval een hele grote druppel op een reeds volle emmer.
Natuurlijk is een whiplash een behoorlijk trauma, immers bij een botsing met een snelheid van 50 km/uur, wordt het hoofd zo’n 5 cm van de romp getild. Onze nek is op deze rek wel ‘gebouwd’, maar wanneer er reeds een trek vanuit andere systemen bestaat, dan is de ‘rek er uit’ en zijn de klachten des te intensiever.
Na drie ‘lokale’ behandelingen in korte tijd zijn de klachten behoorlijk afgenomen. Nu rest er verdere behandeling van de reeds bestaande problemen, anders zal het eerste het beste trauma weer massieve klachten veroorzaken.