Osteopathie Darm in de knel / Inklemming van dunne darmlussen

darm-in-de-knelDarm in de knel. Patiënte 30 jaar komt met al meer dan 3 jaar pijn in de linkerzij, onder de ribbenboog. De pijn is scherp en blijft circa 5-10 minuten en treedt vooral op bij (lang) zitten. Verder een zwaar gevoel tussen de schouderbladen. Zij gebruikt omeprazol (maagzuurremmer) tegen de bijwerking van diclofenac (pijnstiller). Röntgen, echoscopie en MRI leveren geen bijzonderheden. Verschillende diëten hebben de afgelopen 3 jaar ook niets opgeleverd.
Onderzoek levert geen dysfuncties ter hoogte van de ribben, borstwervels, etc. De milt is pijnlijk. Nader onderzoek wijst op de inklemming van dunne darmlussen in de FCS (hoek van de dikke darm). Er bestaan circa 16 lussen in de darm, die normaal een vrije beweeglijkheid hebben. Er kunnen breuken (hernia) ontstaan, bekend zijn een breuk bij het middenrif (hernia hiatalis), de lies (hernia inguinalis, littekenbreuk of navelbreuk. Lussen kunnen echter ook, zonder breuk, beklemd raken in een regio van de buik. Bijvoorbeeld achter de baarmoeder, in de bochten van de dunne darm, bij de twaalfvingerige darm, etc. Daarbij ziet men met medische beelden geen ‘echte’ afwijkingen. Een beklemming levert een verminderde doorgang, met als gevolg krampachtige pogingen van de darm om het voedsel er toch doorheen te krijgen (wet van Bayliss). Zorgvuldige osteopathische behandeling kan hierbij snel uitkomst bieden.