Osteopathie: Een versleten heup

Osteopathie - versleten heupMisschien een domme vraag: waarom hebben wij gewrichten? Het simpele antwoord is in de volkswijsheid over geneeskunde minder voor de hand liggend. Het antwoord: om mee te bewegen is logisch, toch spreken we van een versleten heup. Wanneer een gewricht gemaakt is om te bewegen, dan zal beweging toch de prikkel zijn om het gewricht goed te laten functioneren en zal het niet ‘verslijten’.
Beweging prikkelt het gewrichtskapsel (synoviale membraan) om gewrichtssmeer (synovia) te maken, dat om zijn beurt het kraakbeen voedt. Kraakbeen bezit geen bloedvaten is voor zijn groei afhankelijk van ‘verse’ synovia. Alles in het lichaam breekt af en groeit aan ofwel vernieuwt zich, ook kraakbeen. Met te weinig voeding is de afbraak groter dan de aangroei en ontstaat er te weinig kraakbeen. Zo simpel is dat.
Er zijn verschillende factoren waarom men zijn heup minder of anders beweegt. Ons zittend bestaan (auto, bureau, bank) is natuurlijk een belangrijke factor, maar ook subtiele oorzaken in het lijf kunnen de heup anders doen bewegen, zoals een vast zittende nier met verhoogde spanning op een belangrijk heupspier (M. Psoas), of een gekantelde baarmoeder, met druk op bepaalde bekkenbanden. Of geblokkeerde bekkengewrichten, die door de heup gecompenseerd worden, een prikkelbaar darmsyndroom, waardoor bepaalde bloedvaten naar de heup belemmerd worden. De rij met oorzaken strekt zich tot het gehele lichaam.
Slijtage in een levend organisme bestaat niet, want bewegen is de prikkel tot goed functioneren. Laat je lijf regelmatig nakijken of alle structuren, gewrichten, wervels, organen nog wel optimaal bewegen, dat voorkomt vele klachten. En dat is toch de taak van de gezondheidszorg.