Middenrifbreuk I

Middenrifbreuk (1)Patiënte van 57 jaar komt met maagklachten in de praktijk. Drie weken ervoor had zij heupklachten links, hiertoe heeft zij een manueel therapeut geconsulteerd. Bij dit consult is zowel het SI-gewricht links als de (lenden)wervelkolom (L1-L2) gemanipuleerd. Aansluitend kreeg zij van de therapeut het advies om 2 maal daags een aantal rugspieroefeningen in de sfinx-houding te doen. Vrijwel direct ontstond er maagpijn. Omdat patiënte in het verleden bekend was met overtollige lucht in de maag, dacht zij in eerste instantie aan een tijdelijke opvlamming van dit oude probleem.


Na uitvoerig regulier en osteopathisch onderzoek bleek er een middenrifbreuk (Hiatus Hernia) aanwezig te zijn. Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm doorheen loopt van borstholte naar buikholte.
Als de opening tussen borst- en buikholte wat wijder is dan normaal wordt dat een middenrifbreuk genoemd. Officieel wordt de naam ‘middenrifbreuk’ (Latijn: hernia diafragmatica) alleen gebruikt als de aandoening aangeboren is. Als de diagnose op latere leeftijd wordt gesteld wordt het een ‘hiatus hernia’ genoemd.
Een middenrifbreuk geeft zelf geen klachten. Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. De maag hoort normaal gesproken in de buikholte te liggen. Bij mensen met een middenrifbreuk kan een deel van de maag omhoog komen. De overgang van de slokdarm naar de maag komt dan in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte. De maaginhoud kan dan gemakkelijk omhoog stromen in de slokdarm. Dit noemen we brandend maagzuur. De medische naam voor brandend maagzuur is ‘reflux’.
Maagsap bevat onder andere zoutzuur; een erg agressief zuur. De maagwand is bestand tegen dit agressieve zuur omdat de maag bekleed is met een dikke slijmvlieslaag. De slokdarm heeft niet zo’n dikke beschermlaag.
Na een intensieve osteopathische behandeling van de diverse factoren die een rol hebben gespeeld bij deze Hiatus Hernia, was patiënte direct klachtenvrij en is dat nu, 2 maanden later, nog. Deze casus maakt bewust dat het behandelen van onderdelen, zoals alleen de wervelkolom, ongewenste gevolgen kunnen hebben.