Aan het woord: oud-student Nico Tol

We geven je graag een inkijkje in onze opleiding door de ervaringen van oud-studenten te delen. Dit keer is Nico Tol aan het woord, oud-student van College Sutherland én inmiddels in het bezit van zijn eigen osteopathiepraktijk in Volendam. 

“Mijn naam is Nico Tol en ik ben in september 2021 afgestudeerd als Osteopaat D.O. aan College Sutherland te Amsterdam. Na 12 jaar werkzaam te zijn geweest als slager heb ik in 2014 de opleiding Fysiotherapie afgerond. Al snel voelde ik me als fysiotherapeut beperkt bij het behandelen van patiënten met chronische en recidiverende klachten aan het bewegingsapparaat. Hierdoor was ik al snel op zoek naar een vervolgstudie om mijn “gereedschapskist” aan te vullen.

Destijds kampte ik zelf al jaren met rugklachten, buikklachten en een verstoorde stoelgang en kwam  op advies van een patiënt bij osteopathie terecht. De osteopaat verklaarde dat een verminderde bewegelijkheid van mijn dunne en dikke darm waarschijnlijk de oorzaak van mijn klachten was en na een paar consulten namen mijn chronische rug-, buik-, en stoelgangklachten af. Deze verklaring en het positieve effect van de behandelingen maakte mij nieuwsgierig en ik besloot de open dag van College Sutherland te bezoeken. Nadat ik het indrukwekkende verhaal van Rob Muts had aangehoord, wist ik: “dit is waar ik naar op zoek ben! Deze studie bevat het totale plaatje.”

Wat me aansprak aan College Sutherland waren de relatief kleine groepen studenten per klas en de prettige, laagdrempelige omgang met de docenten. Vooral de co-therapie tijdens het laatste leerjaar heb ik als zeer nuttig en onmisbaar ervaren. Tijdens de co-therapie mag je alle vergaarde kennis en vaardigheden toepassen in de praktijk en word je onder de bezielende begeleiding van meerdere docenten klaargestoomd voor het werkveld. Dit is een enorme meerwaarde ten opzichte van andere Osteopathie-opleidingen.

De ontwikkeling tot osteopaat was een zwaar parcours vol hindernissen waarin ik mezelf wel een aantal keer ben tegengekomen, maar het was ook een enorm mooi avontuur en een ontdekkingsreis. Elk seminar begint met theorie- en praktijktentamens van de geleerde stof van het vorige seminar.  Je wordt als het ware gedwongen om te studeren en te oefenen met je oefengroepje om de kennis en vaardigheden te beheersen. Maar dit is ook onmisbaar en heel nuttig om alle kennis te vergaren die je nodig hebt als osteopaat.

De studie heeft me ontzettend verrijkt als therapeut qua kennis en praktische vaardigheden maar zeker ook als mens. Ik ben anders naar het menselijk lichaam gaan kijken en ik sta zelf ook bewuster in het leven.

Tot slot stelt het doorlopen van de studie je in staat om zelfstandig een eigen osteopathiepraktijk te voeren. Inmiddels ben ik dan ook mijn eigen osteopathiepraktijk gestart in Volendam en werk ik elke dag met veel plezier en voldoening. Ik voel me vereerd dit prachtige beroep uit te mogen oefenen en daarmee mensen te kunnen helpen.”